A Listeria élelmiszer-higiéniai vonatkozásai.

2009. április 21. | Szerzõ: admin |

A vegetatív kórokozók (köztük a Listeria monocytogenes) előfordulása az élelmiszerben és az élelmiszeripari üzemekben is véletlenszerű. A patogén Listeria jelenlétét általában a rutinszerű késztermék vizsgálatok jelzik, de előfordulása esetén nem tudjuk, hogy honnan került a termékbe. A forrás azonosításához ajánlott először gyors és olcsó biológiai módszerekkel felmérni a feldolgozó vonal higiéniai állapotát (takarítás/fertőtlenítés előtt és után), így azonosítva az esetleges szennyeződési gócpontokat. Ezután az indikátor organizmusok és a kórokozók (jelen esetben a Listeria) kimutatására irányuló tervszerű mintavételezés ajánlott a gócpontokon.

Szakmai tapasztalat alapján a Listeria monocytogenes-t az alábbi helyekről izoláljuk a leggyakrabban: csatornák, padozat és padozattal érintkező tárgyak, takarító felszerelés, ritkán használatos tárgyak, élelmiszerrel érintkező felületek (pl. szeletelőgép, szállítószalag stb.), hűtőterek, levegőztető rendszerek, hűtőbattériák kondenzátorai, ládamosó berendezés- és tálcamosás, személyzet.

Szóljon hozzá!