Amit a Listeria monocytogenesről érdemes tudni

2009. január 14. | Szerzõ: admin |

Az 1990-es évek elejétől a Listeria monocytogenes került az érdeklődés központjába, mivel robbanásszerűen megemelkedett az egyértelműen élelmiszerre visszavezethető humán liszteriozisos (a Listeria monocytogenes baktérium által okozott élelmiszer eredetű fertőzés) megbetegedések száma. A Listeria monocytogenes hidegtűrő kórokozó (-0,4°C-on is képes szaporodni), míg optimális szaporodási hőmérséklete 30-37°C között van. A Listeria fertőzések kockázata magas (különös veszélynek vannak kitéve a legyengült immunrendszerű emberek, az idősek, a gyermekek, a várandós nők és a magzat, valamint az újszülöttek), mivel a szennyezett élelmiszerek hűtése önmagában nem akadályozza meg szaporodást (a baktérium hűtőhőmérsékleten is képes szaporodni), bár alacsonyabb hőmérsékleten lassabban szaporodik. 70°C, 2 perces vagy ezzel egyenértékű hőkezelés már elégséges a baktérium elpusztításához. A hőkezelt élelmiszereknél a nem megfelelő hőkezelés vagy a hőkezelést követő utófertőzés magas Listeria csíraszámhoz vezethet. Ezt a rendkívül ellenálló baktériumot több élelmiszer-feldolgozó üzemben sikerült olyan helyről izolálni, ahol vizes vagy mosással kapcsolatos műveleteket végeznek és korlátozott a hozzáférhető tápanyag mennyisége.

 

Szerző: Pércsi Szilárd

Szóljon hozzá!