A Listeria élelmiszerjogi szabályozása

2009. március 17. | Szerzõ: Cs. Nagy Gyula |

Az élelmiszerek mikrobiológiai követelményeiről szóló 2073/2005/EK rendelet élelmiszer-biztonsági kritériuma – melyet a piacon levő termékekre kell alkalmazni, így az import árukra is – határozza meg a Listeria monocytogenes megengedett határértékeit fogyasztásra kész élelmiszereknél. A fogyasztásra kész élelmiszerek az előállítás befejezése után és a fogyasztás előtt már nem kapnak külön hőkezelést, vagy ha kapnak is, az nem elégséges a kórokozó elpusztításához (minimum 70°C – 2 perc, vagy ezzel egyenértékű hőkezelés). A rendelet I. mellékletének 1.1, 1.2 és 1.3 pontja határozza meg a Listeria monocytogene-re vonatozó kritériumokat, melyet az 1. táblázat mutat be részletesen. A Listeria monocytogenes kritérium alapján történő rendszeres vizsgálatok szokásos körülmények között nem szükségesek a következő élelmiszerekre:

  • Amelyek hőkezelést vagy L. monocytogenes-t hatásosan kiküszöbölő más kezelést kaptak, amennyiben a kezelés után az újbóli szennyeződés nem lehetséges (pl. végleges csomagolásukban hőkezelt termékek),
  • Friss, egész és feldolgozatlan zöldségek és gyümölcsök, kivéve a csírázott magvakat,
  • Kenyér, keksz és hasonló termékek,
  • Palackozott vagy csomagolt víz, üdítőital, sör, almabor, szesz és hasonló termékek,
  • Cukor, méz és édesipari termékek, beleértve a kakaóból és csokoládéból készült termékeket is,
  • Élő, kéthéjú kagylók.

1. táblázat. Fogyasztásra kész élelmiszerekre vonatkozó élelmiszerbiztonsági kritériumok (2073/2005/EK 1. melléklet, 1. fejezet)

Élelmiszer- kategória Vizsgált mikro- organizmus Mintavételi terv (1) Határértékek (2) Referencia módszer (3) Az a fázis, ahol a kritériumot alkalmazni kell
n c m M
1.1.Csecsemőknek szánt, fogyasztásra kész élelmiszerek és speciális gyógyászati célra szánt, fogyasztásra kész élelmiszerek (4) Listeria mono- cytogenes 10 0 25 g-ban nincs jelen EN/ISO 11290-1 Forgalomba hozott termékek, eltarthatósági idejük alatt
1.2 L. monocytogenes szaporodását elősegítő fogyasztásra kész élelmiszerek (kivéve a csecsemőknek szánt,
fogyasztásra kész élelmiszerek és speciális gyógyászati célú fogyasztásra kész élelmiszerek)
Listeria mono- cytogenes 5 0 100 cfu/g (5) EN/ISO 11290-2 (6) Forgalomba hozott termékek, eltarthatósági idejük alatt
25 g-ban nincs jelen(7) EN/ISO 11290-1 Mielőtt az élelmiszer kikerül az előállító élelmiszer-ipari vállalkozó ellenőrzése alól
1.3.A L. monocytogenes szaporodását nem elősegítő, fogyasztásra kész élelmiszerek [4] [8] a csecsemőknek szánt, fogyasztásra kész élelmiszerek és a speciális gyógyászati célra szánt fogyasztásra kész élelmiszerek kivételével Listeria mono- cytogenes 5 0 100 cfu/g EN/ISO 11290-2 (6) Forgalomba hozott termékek, eltarthatósági idejük alatt

[1] n = a mintaelemek száma, c = m feletti vagy m és M közötti értéket adó mintaelemek száma.
[2] Az 1.1–1.24. pont esetében m = M
[3] Mindig a szabvány legfrissebb kiadása használandó
[4] A kritérium alapján történő rendszeres vizsgálatok szokásos körülmények között nem szükségesek a következő fogyasztásra kész élelmiszerekre:
Amelyek hőkezelést vagy L. monocytogenes-t hatásosan kiküszöbölő más kezelést kaptak, amennyiben a kezelés után az újbóli szennyeződés nem lehetséges (pl. végleges csomagolásukban hőkezelt termékek)
Friss, egész és feldolgozatlan zöldségek és gyümölcsök, kivéve a csírázott magvakat,
Kenyér, keksz, és hasonló termékek,
Palackozott vagy csomagolt víz, üdítőital, sör, almabor, szesz és hasonló termékek,
Cukor, méz és édesipari termékek, beleértve a kakaóból és csokoládéból készült termékeket is,
Élő, kéthéjú kagylók.
[5] Ez a kritérium akkor alkalmazandó, ha a gyártó az illetékes hatóság számára elfogadható módon igazolni tudja, hogy a termék eltarthatósági ideje alatt mindvégig a 100 cfu/g határérték alatt marad. Az élelmiszer-ipari vállalkozó meghatározhat a technológián belül olyan közbenső határértékeket, amelyek elegendően kicsik annak biztosításához, hogy a termék az eltarthatósági idő végén a 100 cfu/g határérték alatt maradjon.
[6] 1 ml inoculum szélesztése 140 mm átmérőjű Petri-csészébe vagy három 90 mm átmérőjű Petri-csészébe.
[7] Ez a kritérium a termékekre azoknak az előállító élelmiszer-ipari vállalkozó közvetlen ellenőrzése alóli kikerülése előtt vonatkozik, ha a vállalkozó az illetékes hatóság számára elfogadható módon nem tudja igazolni, hogy a termék eltarthatósági ideje alatt mindvégig a 100 cfu/g határérték alatt marad
[8] Azok a termékek, amelyeknél pH ≤ 4,4 vagy aw ≤ 0,92, amelyeknél pH ≤ 5,0 és aw ≤ 0,94, illetve amelyeknél az eltarthatóság kevesebb mint öt nap, automatikusan ebbe a kategóriába esnek. Tudományos indoklás alapján más termékkategóriák is ebbe a kategóriába kerülhetnek.

  1. 2 hozzászólás a(z) “A Listeria élelmiszerjogi szabályozása” cikkhez

  2. Nagy Erika | 2009. március 20. | Válasz

    Nagyon jó ötletnek tartom, hogy jogi vonatkozásban is foglalkozik a blog a mikrobiológiai kritériumokkal, hiszen a rendeletek ismerete létszükséglet a feldolgozóipar számára. Örülnék, ha ez elindítana egy “tapasztalatcsere-szerű” topikot, mert nagyon sokszor a RENDELETEK jó értelmezése segít Biztonságos Élelmiszert előállítani, és reagálni egy esetleges ellenőrzésre. Érdemes megjegyezni a bevizsgálás módszerét, mert a jegyzőkönyvön ennek szerepelni kell, a mintavételi db számot (n) /itt megjegyzem, hogy az 1.2 és 1.3 pontnál ez a szám nem 10, hanem 5/, tehát a jegyzőkönyv 5 mintaelem bevizsgálásáról kell szóljon. Ezeket a hatóságnak is be kell tartania egy-egy ellenőrzésnél. Biztos vagyok benne, hogy aki olvassa ezt a cikket, hasznára válik. Köszönjük!

  3. Cs. Nagy Gyula | 2009. március 22. | Válasz

    Köszönöm az észrevételt a mintavételi db számra. A téma szakértőjével, Pércsi Szilárd úrral egyeztetek.
    Látogassa továbbra is a blogunkat!

Szóljon hozzá!