Padozat takarítás az élelmiszeripari üzemekben

2008. október 27. | Szerzõ: Cs. Nagy Gyula |

Az élelmiszeripari üzemekben a padozattal szemben támasztott elvárások között fontos a takaríthatóság, a biztonságos közlekedés és a tartós felület, továbbá a megfelelő lejtés a vízelvezetés biztosításához.  Általában műgyantás, kerámia lapos és speciális polírozott beton anyagú padozatokkal találkozok az üzemekben.

A takarítás technológiáját meghatározza:

  1. a szennyeződés típusa
  2. a padozat anyagmozgatásának és személyforgalmának terheltsége
  3. a padozattal érintkező eszközök és a lábbelik anyaga,
  4. a terem hőmérséklete és szellőzése.

A takarítási technológiák között általános a gépi padozat súrolás-vízszívással, habtisztítás vizes előmosással és a speciális kézi takarítások. Általános elv minden esetben a darabos hulladék előzetes gyűjtése, lehetőleg szelektív módon és a megtisztított padozaton a száraz felület kialakítása a leggyorsabban. Fontos és tapasztalatom szerint általános szabály, hogy a műszaki problémák miatt fellépő szennyeződések folyamatos eltávolítása költségesebb mint a meghibásodás javítása.

Szóljon hozzá!

 

Captcha Captcha Reload

*

code