Szárazjeges takarítás Kiskunhalason.

2012. március 27. | Szerzõ: Cs. Nagy Gyula |

Kiskunhalason a kacsasütő berendezés takarításánál megpróbáltuk a szárazjeges tisztítási technológiát a SOLTSZER Kft. Munkatársainak bemutatásában.
A próba célja, hogy a sütés után visszamaradt zsíros, kátrányos szennyeződés takarításához felhasznált nagy mennyiségű kátrányoldó vegyszert csökkentsük és ezzel együtt környezettudatosabb technológia irányába fejlesszünk.

Meleg vizes előmosást követően elsőként a ráégett zsírral, kátránnyal szennyezett, sík felületek takarításán keresztül vizsgáltuk a szárazjeges technológia hatékonyságát.
Azt tapasztaltuk, hogy a hozzáférhető részeken, megfelelő távolságon belül kijuttatva a felületekre, eredményesen eltávolította a szennyeződést.

Ezt követően a termékhordozók felületén teszteltünk. A 4000-5000 db termékhordozó takarítását azok mozgása közben lehet elvégezni, így 1-1 termékhordozó sor mosására mindössze 10-15 másodperc áll rendelkezésre. Ezt a termékhordozók kétoldali mosásával, automatikus vegyszeradagolással és a termékhordozók 2-szeres körbefordulásával lehet teljesíteni a kidolgozott technológia szerint.
A szárazjeges technológiát először álló helyzetben teszteltük. Egy sor termékhordozót 5 perc alatt takarította el a megkívánt minőségben, 9 liter szárazjég fogyasztása mellett.
Ezután különböző kialakítású szórófejeket használva, a termékhordozók folyamatos járatása mellett próbáltuk növelni a takarítás időbeli hatékonyságát.
Megállapítható, hogy a szárazjeges technológia a vizes takarítási eljárásokkal szemben nem versenyképes. Azokon a felületeken és esetekben használható hatékonyan, ahol vizet használni nem lehet.

  1. 1 hozzászólás a(z) “Szárazjeges takarítás Kiskunhalason.” cikkhez

  2. Vágó Gábor | 2012. április 7. | Válasz

    A szárazjeges takarítás túl költséges az élelmiszer azon belül a baromfi ipar számára. Olyan területeken, ahol víz nem használható és a költségekbe belefér pl:autóipar, működhet!

Szóljon hozzá!