Az 5S technika első lépése: Seiri (kiejtése: szeiri)

2010. április 17. | Szerzõ: Cs. Nagy Gyula |

Ahhoz, hogy egy jól strukturált, rendezett munkakörnyezetet alakítsunk ki először a felesleges tárgyak okozta veszteségeket (pl. keresgélés, felesleges mozdulatok, kerülgetés stb.) kell azonosítani és kiküszöbölni. Az 5S technika első lépése tehát a szelektálás vagy másképpenszétválasztás, amikor a használat alapján minden tárgyról el kell dönteni, hogy szükséges-e a munkaterületen, és ha nem, akkor ezeket el kell távolítani, hogy ne akadályozzák a munkavégzést.

A „piros cédula” módszerével tudjuk azonosítani a szükségtelen tárgyakat, értékelni használhatóságukat és meghozni a megfelelő döntést.  A döntés meghozatalához az alábbi kérdésekre kell megadni a válaszokat:

       Valóban szükséges ez a tárgy?

       Ha valóban szükséges, akkor mennyi kell belőle?

       Ha valóban szükséges, akkor itt kell tárolnom?red_tag.jpg

A módszer lényege, hogy üzembejárás során piros cédulával jelölve elkülönítjük a régóta nem használt tárgyakat, melyeket kidobunk, vagy máshol tárolunk tovább, ha kb. 1 hónapon belül nem használtuk azokat. Ha mégis szükségünk van a tárgyakra, akkor azt kell még eldöntenünk, hogy hol és mennyit tároljunk belőlük a munkaterületen a hatékony munkavégzés akadályozása nélkül.

Szóljon hozzá!