Költséghatékonyság az élelmiszer-higiénia területén

2010. március 9. | Szerzõ: admin |

Az élelmiszeripari vállalkozások versenyképességét a rendezetlen munkakörülmények és a kialakult kaotikus állapotok gyengíthetik.

Az autóiparban (Toyota) kifejlesztett veszteségcsökkentési technika bevezetésével tiszta és rendezett körülmények között dolgozhatunk fel hatékonyan élelmiszert. Ez az ún.

5S technika

(mely a Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu, Shitsuke japán szavakból tevődik össze) nem egyszerűen a rendrakásból és a takarításból áll, hanem egy folyamatszervezési módszer, ami nem papíron, hanem a gyakorlatban alakítja ki a folyamat működési keretrendszerét (mit-hová rakjunk, hol tároljuk, honnan vesszük el az egyes eszközöket). Ilyen alkalmazott módszerre példa a takarítóeszközök színkódolása, vagyis adott színű eszközt csak bizonyos területek takarítására használunk, hogy egyrészt elkerüljük a keresztszennyeződést, továbbá időt (várakozási veszteség) is megspórolhatunk takarításnál. A következő cikkekben bemutatásra kerülő 5S technika bevezetésével minőségi munkakörnyezetet tudunk megteremteni a területen dolgozók bevonásával (nagyobb lesz a rend, a tisztaság és kevesebbet kell költeni karbantartásra), ezáltal a vevők bizalmát is könnyebben megszerezhetjük.

Szóljon hozzá!