Tisztító- és fertőtlenítő szerek mikroba gátló hatása az élelmiszeripari takarításban

2010. június 21. | Szerzõ: Cs. Nagy Gyula |

201006171551.jpg

Az alábbiakban Földvári Klaudia Okleveles Élelmiszermérnök Szakon végző hallgató Diplomamunkájának téma összefoglalóját és célkitűzéseit közlöm:

 Az élelmiszeripari üzemek takarításában csak engedélyezett tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazhatók, melyeknek két fontos feltételnek kell megfelelniük:

  • Jó csíraölő hatással kell rendelkezniük
  • élelmiszerbiztonsági szempontból, a megfelelő alkalmazás során nem jelenthetnek veszélyt a fogyasztókra.

 Célom néhány, az iparban használatos vegyszer felületfertőtlenítő határértékének megállapítása. A fertőtlenítés hatékonyságát két módszerrel vizsgálom. E. coli baktériumra és egy üzemi felületről vett vegyes mikroba tenyészetre:

  1. Lyukdiffúziós módszerrel a megvizsgált takarító- fertőtlenítő szerek MIC (minimális gátló koncentráció) értékének megállapításával,
  2. Túléléses módszerrel, az adott vegyszer koncentrációnál különböző időközönként (5, 10, 20 perc) meghatározzuk a túlélő sejteket.

A fertőtlenítés hatékonyságának megállapításával a tisztító- és fertőtlenítő szerek leggazdaságosabb és legbiztonságosabb felhasználását kívánom meghatározni.

 

szerző: Földvári Klaudia                                                                     

Minőségbiztosítási Vezető                                                                               

  1. 5 hozzászólás a(z) “Tisztító- és fertőtlenítő szerek mikroba gátló hatása az élelmiszeripari takarításban” cikkhez

  2. Ritz Tibor | 2010. augusztus 11. | Válasz

    Ha van eredmény szívesen közzéteszem.

  3. Cs. Nagy Gyula | 2010. augusztus 13. | Válasz

    Hamarosan felkerül a blogra a mikrobiológiai eredménye a különböző fertőtlenítőszerek eltérő koncentrációjának és behatási idejének vizsgálatáról!

  4. Ritz Tibor | 2010. augusztus 13. | Válasz

    Nem tudom milyen szerek vannak bevonva a vizsgálatba, de esetleg érdekes lehet egy klasszikus tisztítószer hatása, eredménye is, hogy az érdeklődök átfogó képet kapjanak a tisztítás és a fertőtlenítés közötti különbségről

  5. Földvári Klaudia | 2010. augusztus 13. | Válasz

    Kétféle hatóanyaggal végeztük a mikroba gátló hatás vizsgálatokat. Egyszer az élelmiszeri takarításban általunk használt lúgos munkaoldattal, mely kombinált hatású tisztító és fertőtlenítő szer, valamint Hypoval, mely klasszikus fertőtlenítő szerként ismeretes. A vizsgálat során kapott eredményekből egyértelműen kitűnik a tisztítás és fertőtlenítés közötti különbség.

  6. Ritz Tibor | 2010. augusztus 16. | Válasz

    Az nyilvánvaló, hogy egy tisztító-fertőtlenítő szer jobb mint egy sima fertőtlenítő, ami nem tisztít. Én azonban arra szerettem volna rákérdezni, hogy egy tisztító-fertőtlenítő mennyivel jobb mint egy tisztító.

Szóljon hozzá!