A szárazjég élelmiszer-higiéniai alkalmazása

2009. november 2. | Szerzõ: Cs. Nagy Gyula |

dry-ice-blasting3-2.jpg

A –78,5°C-os széndioxid, vagyis a szárazjég szobahőmérsékleten és légköri nyomáson a folyékony fázison való átmenet nélkül elpárolog, szublimál. Ezt a tulajdonságát felhasználva a szárazjéggel való tisztítás gyors és hatékony alternatívája lehet a hagyományos ipari berendezések tisztításánál alkalmazott eljárásoknak.

Egy speciális szóró berendezéssel a tisztítandó felületre szórják az alacsony hőmérsékletű CO2 szemcséket, melyek repedezetté teszik a szennyeződést (fellazítják azt). Majd a szublimáció során fellépő megközelítőleg 500-szoros térfogat-növekedés következtében a repedéseken keresztül a szennyeződés alá került szárazjég lefeszíti (szinte lerobbantja) annak darabjait a felületről. Az eljárás a tisztítandó felületen károsodást nem okoz.

A technológia előnye, hogy környezetbarát (a szárazjég elillan) és koptatás nélkül tisztít. Szállítószalagok, hidraulikus berendezések, kapcsolószekrények, valamint motorok és meghajtások, csak néhány példa arra, hogy hol használható a szárazjég szórásos technológia. Zárt helyen azonban ügyelni kell a megfelelő szellőztetésre, mert meghatározott koncentráció felett belélegezve a széndioxid mérgező.  További hátrány a szellőztetésen kívül az eljárás zajossága.

Szóljon hozzá!