Az együttműködés jó példája

2008. augusztus 14. | Szerzõ: admin |

Az együttműködés jó példája a HUNGERIT-nél

Az élelmiszeripari üzemekben az élelmiszerrel kapcsolatba kerülő, közvetlenül érintkező felületek takarítás és fertőtlenítés utáni, valamint műszakkezdés előtti mikrobiológiai megfelelőségét rendelet írja elő. A takarítás, fertőtlenítés hatékonyságának vizsgálatára – ellenőrzési terv szerint – tamponos mintavételeket alkalmazunk, amely minták vizsgálatát akkreditált, független laboratórium végzi.

hungerit1.jpg


Megfelelő a felület tisztasága, ha egy 10×10 cm-es területet vizsgálva a mikrobaszám 250, vagy ez alatt van, valamint ennél fontosabb, hogy a mikrobák egyike sem lehet kórokozó mikroorganizmus. – Bár a rendelet nem kíván teljes steril felületet, mégis megnyugtató sterilitásig takarítani, hiszen akkor a patogén (kórokozó) mikroorganizmusok jelenléte teljes biztonsággal kizárható.

Hungerit Zrt törvényi kötelezettségének eleget téve eddig is elvégeztette e vizsgálatokat, melynek eredményéről tájékoztatást adott. Mivel a takarítás – fertőtlenítés műveletét alvállalkozó végzi, ez egy gyors e-mail, vagy telefonos értesítés formájában történt meg. Nem volt rendszerezett, és értékelt adathalmaz, ami kimutatta volna, hogy melyik üzemben hányszor fordult elő kifogásolt takarítás, mi lehet az oka, ha folyamatosan egy mintavételi helyről rossz eredményeket kaptunk; milyenek voltak a mintavétel körülményei; stb.

hungerit2.jpg

                                Kemenesné Nagy Erika és Cs.Nagy Gyula

A múlt év végétől takarító alvállalkozónkkal; – a SwissMag Kft-vel – kidolgoztunk egy szisztematikus mintavételi eljárást, ami lehetővé teszi, hogy miután feltártuk az egyes üzemek kritikus pontjait; a mintákat együtt vegyük le – heti rendszerességgel – a takarító Kft munkatársával. (Természetesen az alvállalkozó előre mit sem tud arról, hogy melyik két üzem bejárására kerül sor, hiszen fel tudnának készülni az ellenőrzésre. A sorra kerülő üzemek csak közvetlenül az ellenőrzés előtt válnak ismerté számára).

Természetesen a műszaki és technikai feltételek (felületek állapota, az elhasználódások mértéke) befolyásolják a takarítás eredményét. Éppen ezért a tamponos mintavételekkel egy időben egy higiéniai csekklista alapján feltárjuk a műszaki hiányosságokat is az üzemben, és értesítjük a műszaki főosztályt, akik lehetőségeik szerint elvégzik a kért javításokat. A kifogásolt takarítási eredmények jórészt igazolják a feltárt műszaki hibákat, de a takarítást végző személyek felé is folyamatos a visszajelzés. Tehát nemcsak a kifogásolt eredményekről lesz tudomásuk, hanem teljes képet kapnak a munkájuk eredményességéről. Oktatásokkal, esetleg technológiaváltással, lépésről lépésre javítani tudjuk az üzemek higiéniai állapotát.

hungerit3.jpg

hungerit4.jpg

A fenti elemzés kimutatja, hogy amíg ez a fajta együttműködés nem jött létre; a tamponos minták közül 21%-os volt a kifogásolt minták aránya, és 45%-os a steril felületek aránya. A közös ellenőrzési rendszer kidolgozása óta a mintavétek 75%-a gyakorlatilag steril felületről történt, és a kifogásolt minták aránya is majd a felére; 12%-ra csökkent.
Bízva abba, hogy a jövőben ez az arány még kedvezőbb lesz, mindenki munkájához sok örömet, és jó egészséget kívánok:

Szentes, 2008. 07. 28.
Kemenesné Nagy Erika
Hungerit Zrt.

Higiénikus

  1. 1 hozzászólás a(z) “Az együttműködés jó példája” cikkhez

  2. Gyulay Noémi | 2008. augusztus 17. | Válasz

    Ez nagyon jó

Szóljon hozzá!