Különböző nyomású takarítási eljárások.
2009. szeptember 21. | Szerzõ: Cs. Nagy Gyula |A takarításhoz használt víz mennyisége illetve a kezelése jelentős költséget jelent az élelmiszeriparban.
Hasznos információ, ha pontos ismeretünk van, a leggazdaságosabban alkalmazható víznyomás értékéről. Több laboratóriumi és üzemi mérés eredménye alapján megállapítható, hogy az élelmiszeriparban a takarítás során alkalmazott nyomásnak nincs jelentős hatása a mikroorganizmusok és biofilmek eltávolítására. Az egyik felmérés eredményei azt mutatták, hogy azonos körülmények között egyaránt 3 nagyságrendnyi csökkenést érhetünk el Pseudomonas aeruginosa és Staphylococcus aureus telepeknél 17,2 bar; 34,5 bar; 51,7 bar és 68,9 bar víznyomás esetén. Az említett nyomások mellett a kezelés idejének sem volt jelentős hatása, tehát ugyanannyi baktériumot sikerült eltávolítani 1 másodperc alatt, mint 10 másodperc alatt.
A nyomás emelkedésével lineárisan növekszik az aerosol hatás is. 25 bar feletti nyomás esetén a víz mechanikai ereje a szennyeződést a vízpárával keverve szétteríti a levegőben. A nyomás további növelésével a vízpára és a szennyeződés/baktériumokkal alkotott keveréke növekszik. Ez a “mix ” a takarítás befejezése után lassan leülepszik a takarított, fertőtlenített felületekre. Ilyen felületeken vett mikrobiológiai vizsgálatok során + szennyezett eredményt kapunk.
Tapasztalatom szerint az optimális víznyomás 20 – 25 bar közötti