Lisztériás sonka és párizsi

2010. november 21. | Szerzõ: Cs. Nagy Gyula |

Az MTI 2010. áprilisi tájékoztatás alapján emberi mulasztásra vezethető vissza, hogy határérték feletti mértékben szennyeződtek Listeria baktériummal a Pick Szeged Zrt. egyes termékei – mondta Kovács László, a vállalat elnök-vezérigazgatója.

Tájékoztatása szerint a társaság saját belső monitoring ellenőrzései derítettek fényt arra, hogy Listeriával fertőződött a Reál üzlethálózat számára gyártott szeletelt párizsi és szeletelt sonka. Nem az alapanyag volt hibás, hanem a szeletelés utolsó fázisában kaptak felületi szennyezést a termékek.

Az MTI kérdésére Kovács László, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Listeria fertőzés külső okokra vezethető vissza:

vagy a gépsor állapota nem volt megfelelő, vagy azok, akik a gépsor mellett dolgoztak, nem tartották be a személyi higiénés előírásokat.

A Pick az előírások szerint az érintett Reál üzletekből (összesen 75 egységből) visszavonta termékeit és értesítette az élelmiszer-ellenőrző hatóságokat is. A vállalatot elhanyagolható – mindössze 100-200 ezer forintos – anyagi veszteség érte, de az erkölcsi kár kétségkívül sokkal jelentősebb és nehezebben helyrehozható lesz – állapította meg az elnök-vezérigazgató.

 

Szóljon hozzá!