Rossz higiéniai tervezés vagy rossz higiéniai gyakorlat?

2010. december 22. | Szerzõ: admin |

2009. február 23.-án már beszámoltunk az elelmiszeriparitakaritas blogon az utóbbi évek egyik legsajnálatosabb nemzetközi élelmiszerbotrányáról, vagyis a kanadai Maple Leaf vállalat szeletelt húskészítményeiben azonosított Listeria monocytogenes szennyeződésről és ennek gazdasági következményeiről.

Ebben az esetben is a legvalószínűbb szennyezőforrás a szeletelőgép volt, mely 22 ember halálához vezetett és megrendítette a vásárlói bizalmat nemcsak az előállító cég, hanem az egész termékkategória iránt. Michael McCain, a vállalat vezérigazgatójának közleménye szerint

két szeletelő vonalukon működő Formax S-180-as típusú gép szétszerelése után találtak rá a Listeria monocytogenes-t tartalmazó biofilmre, ami a kenéses átszennyeződéshez vezethetett. Saját bevallásuk szerint az előírásoknak megfelelően végezték a gépek takarítását és fertőtlenítését, aminek a rutinszerű szétszerelés nem volt része. Ellenben a szeletelőgép gyártójának szóvivője (Brian Sandberg) azt állítja, hogy ezzel a géptípussal még soha ilyen jellegű probléma nem volt, pedig már több, mint 300-at értékesítettek világszerte és ebből 14 darabot a Maple Leaf vállalatnak, ahol 11 éve működnek. A Maple Leaf vállalat döntése alapján az összes Formax S-180-as típusú szeletelőgépüket hetente szétszedik és így takarítják/fertőtlenítik ezeket, bár nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy más forrásból is kerülhetett szennyeződés a termékre, melyek azonban nem érintkeztek közvetlenül a termékekkel (pl. teherfelvonó, csatorna és szeméttároló).

Szóljon hozzá!