Szeletelés során szennyeződött a turistaszalámi

2010. november 23. | Szerzõ: Cs. Nagy Gyula |

turista.jpg

Az MTI 2010. június 10.-én adta hírül, hogy lisztéria baktériummal szennyezett a Zimbo Perbál Kft. által gyártott és az Aldi magyarországi üzleteibe szállított egyik Szeletelt Turista felvágott, mely egy belső rutin ellenőrzés során derült ki.

Márton Zsófia minőségirányítási vezető az MTI-nek elmondta: mintegy 73 kilónyi felvágott került ki az ALDI áruházlánc üzleteibe, az ország egész területére, külföldre viszont nem. A cég saját hatáskörben visszahívta a terméket a forgalmazó helyekről.

Hajós Ádám fővárosi és Pest megyei főállatorvos az üggyel kapcsolatban elmondta: a lisztéra fertőzés miatt a teljes üzem felülvizsgálatát elrendelt.  Megállapítást nyert, hogy a kérdéses turista szalámi olyan hőkezelést kapott, melynek során a lisztéria baktérium elpusztul (a maghőmérséklet elérte a 72°C-ot). Ebből arra lehet következtetni – mondta a megyei főállatorvos -, hogy a baktérium a szeletelés során került a felvágottra, vagyis úgynevezett kenődéses szennyeződés történt.

A Társaságnál azonnal elrendelt vizsgálat során kiderült, hogy a közelmúltban végrehajtott gépkarbantartás után nem kellő alapossággal végezték el a csomagoló gép tisztítását, fertőtlenítését. Az innen származott szennyeződéssel a szóban forgó termék Listeria monocytogenes baktériummal szennyeződött.

A cég elrendelte az üzemegység szigorított vizsgálatát és fertőtlenítését.

Szóljon hozzá!